12 nevoi afective de care trebuie sa tinem cont in relatia de cuplu

Asa cum fiecare persoana este diferita in felul ei, la fel putem spune ca fiecare cuplu este unic. In acest sens putem afirma ca femeile si barbatii au nevoi diferite atunci cand se raporteaza la propria relatie.

 

1.Ea are nevoie de atentie iar el de intelegere. Prin aceasta, ea doreste ca partenerul ei sa manifeste interes fata de sentimentele ei, de dispozitia in care se afla si de bunastarea ei. In acest mod, el poate castiga increderea partenerei lui, acesta devenind mai deschisa si mai comunicativa. Totodata, partenerul are nevoie sa fie inteles si sa nu fie interogat de fiecare data cand intarzie pentru ca a fost coada la magazin sau pentru ca a iesit cu prietenii la o terasa: “Unde ai fost?”, “Ce-ai facut?” etc.

2.Ea are nevoie de ascultare, iar el de acceptare. Daca femeia este ascultata cand isi marturiseste trairile, fara sa fie judecata, cu compatimire si asistare activa de catre barbat, ea se simte inteleasa. Pe de alta parte, barbatul are nevoie de a fi acceptat asa cum e, fara a incerca sa fie schimbat ci de a fi lasat sa se corecteze singur.

3.Ea are nevoie de respect, iar el de recunoastere. Femeia doreste sa fie egala barbatului, sa i se respecte drepturile si dorintele, sa se tina cont de sentimentele ei. Ea are nevoie de dovezi clare, cum ar fi cea de a primi flori, el sa-si aminteasca in fiecare an de ziua ei de nastere etc. La cealalta extrema, barbatul se simte apreciat cand partenera sa ii este recunoscatoare pentru castigurile obtinute cu ajutorul sau. Prin aceasta atitudine, barbatul intelege faptul ca efortul sau este eficient, fiind stimulat sa ofere mai multa atentie femeii.

4.Ea are nevoie de daruire/ fidelitate iar el de pretuire. Partenera doreste ca trebuintele ei sa fie pe primul loc in viata barbatului, sa ii se dedice cu placere, sa nu puna serviciul, distractia sau alte activitati mai presus de dorintele ei. In acelasi timp, barbatul simte nevoia nu sa fie contrazis, el vrea sa fie laudat, sa fie privit cu interes si sa i se ofere sentimentul de acceptare a ideilor lui.

5.Ea are nevoie de recunoastere, iar el de a nu fi contrazis. Barbatul accepta necesitatile si punctele de vedere ale partenerei sale, chiar daca nu este de acord cu ele. Un comportament aprobator fata de barbat, atesta faptul ca femeia are incredere in el si in faptele sale.

6.Ea are nevoie de garantare iar el de motivare. El trebuie sa manifeste un comportament de preocupare, toleranta, apreciere, de aprobare a parerilor femeii si de a-i fi devotat acesteia. Femeia are in permanenta nevoie ca barbatul sa-i demonstreze iubire, sa-i ofere mereu siguranta sentimentelor sale, prin vorbe si fapte. La fel, barbatul simte nevoia sa fie incurajat si sustinut de partenera sa. Acest lucru ii creaza sentimentul si curajul de a crede in capacitatile lui.

Deci, pentru ca orice relatie de cuplu sa functioneze este bine sa constientizam nevoile partenerului/partenerei si sa tinem cont de ele in orice imprejurare.

Leave a Reply